Kako odabrati pravu rasvjetu

Kako odabrati pravu rasvjetu

Obično o svakodnevnim pojavama ne razmišljamo ili ih ne primjećujemo, a jedna od takvih pojava je i njeno veličanstvo, svjetlost…

Napretkom tehnologije, čovjek produžava dan tj. dnevnu svjetlost. Danas bi nam bilo nezamislivo u našim domovima bez električne struje i svjetla. Svi znamo šta je svjetlo i od kuda ono dolazi, ali evo i tehničke definicije svjetla:Svjetlost je elektromagnetsko zračenje koje nadražuje mrežnicu u čovjekovom oku i time izaziva u organizmu osjet vida.

Od ukupnog toka energije što zrači neki izvor svjetlosti, samo dio ima sposobnost da posredstvom oka izazove u čovjekovom organizmu vizualni osjet svjetline. Taj se dio naziva svjetlosni tok, a to su elektromagnetska zračenja vidljivog spektra. Vidljiva elektromagnetska zračenja izazivaju u organizmu osim osjeta svjetla i doživljaj boje.

Gledano iz perspektive rasvjetljavanja naših životnih prostora, rasvjetu možemo podijeliti na klasičnu, halogenu, fluorescentnu i u novije vrijeme LED rasvjetu.
Svi ovi oblici rasvjete imaju dvije zajedničke crte, osvjetljavaju prostor i za svoj rad koriste električnu struju.
Klasična rasvjeta- inkadescentne žarulje

Ovo je najraširenija i većini nas najpoznatija rasvjeta. Od čega se sastoji i kako funkcionira dobra stara žarulja? Sastoji se od staklenog balona i Wolframove žarne niti. Svjetlost nastaje tako što struja teče kroz žarnu nit i grije je tj. usijava.

Ove žarulje imaju široku primjenu i proizvode se u različitim izradama i oblicima.
Grlo žarulje koje ima funkciju pričvršćenja žarulje za svjetiljku i dotok električne struje, u domaćinstvu se najviše koriste E27 i E14. E27 su one, nama poznate okrugle žarulje koje stavljamo u veliku većinu rasvjetnih tujela, plafonjera, zidnih lampi, noćnih lampi, u kuhinju ,u kupaonicu, na stepenište u dvorište… E14 su one manje, najčešće su duguljaste i njih uglavnom stavljamo u lustere (tamo gdje ih ide više komada), zidne lampe i noćne lampe manjih dimenzija. Ako nam je potrebna žarulja velike jačine i, više od 200W onda se koriste grla E40.

Posebna podgrupa običnih žarulja su reflektorske žarulje čija je uloga usmjeravanje svjetlosnog toka u željenom smjeru gdje širinu svjetlosnog snopa određuje reflektor.
Iskoristivost običnih žarulja je relativno mala, svega 5-10%, a sva preostala energija pretvara se u toplinu. Daju solidno svjetlo, a kako su vrlo jeftine i dobavljive u gotovo svim trgovinama, najčešće su korištena vrsta rasvjete u našim domaćinstvima. Predviđeni vijek trajanja je 1.000 radnih sati.
Halogena rasvjeta

Danas sve popularnija i sve raširenija halogena rasvjeta za razliku od klasične rasvjete daje kvalitetnije svjetlo (prirodnije) uz manju potrošnju električne struje.
Da bi se to postiglo, u plinsko punjenje unutar staklenog balona dodaje se brom, klor ili jod, a čime se sprječava zacrnjenje balona i osigurava konstatan svjetlosni tok.
Zbog manjih dimenzija žarulje, pruža i veću slobodu pri osmišljavanju uređenja prostora. Jedina zamjerka je preveliko zagrijavanje koje na staklenom balonu može doseći i 250oC. Danas je halogena rasvjeta dostupna u gotovo svakoj opremljenijoj trgovini uz prihvatljivu cijenu, a rok trajanja ovih žarulja je nešto duži u odnosu na klasičnu žarulju i iznosi 4.000 radnih sati. Za istu količinu svjetla, halogena žarulja potroši gotovo duplo manje električne struje od klasične žarulje.

Dobar su odabir za osvjetljavanje kupaonica (oko ogledala ili tuš kabina), radnog prostora u kuhinji ili na radnim (pisaćim) stolovima i uopće na mjestima gdje vam je potrebno dobro osvjetljenje.

Ne koriste klasično grlo kako bi se spojile sa električnom strujom već koriste sustav sa bajonet grlima gdje je potrebno žarulju zakrenuti lijevo ili desno kako bi se spojila sa kontaktima ili pak opcija s muško/ženskim priključkom (nešto kao utikač i utičnica). Postoje dvije vrste halogenih žarulja obzirom na napon, a to su standardne 220-230V i niskonaponske 12V.
Fluorescentna rasvjeta

Ovaj oblik rasvjete više je raširen u industriji nego li u domaćinstvu, ali vrlo često se zbog svog kvalitetnog i oku ugodnog svjetla zna naći u kuhinjama, kupaonicama, radionicama, garažama…

Za razliku od obične žarulje ili halogene, ovdje se do svjetlosti dolazi na nešto kompliciraniji način. Unutar staklenog balona svjetlost se generira izbojem u živinim parama pri čemu se stvara UV zračenje koje se pak uz pomoć fosfora kojim je premazana unutrašnjost balona pretvara u svjetlost. Ove žarulje se ne priključuju direktno na naponsku mrežu već koriste prigušnice i startere koji za sami početak rada proizvode veći napon, a koji se kasnije normalizira. Proizvode se u tri standardna oblika, okrugle, ravne (cijevi) i U-oblik. Predviđeni vijek trajanja ovih žarulja je 8.000 radnih sati.

Postoji određena podgrupa fluorescentnih žarulja, a to su fluokompaktne žarulje poznatije kao štedne žarulje.

Imaju slične tehničke karakteristike kao i standardne fluorescentne cijevi, jedino im je svjetlosni tok više ovisan od temperature okoline i položaju gorenja. Kompaktne fluorescentne cijevi opremljene su elektroničkim predspojnim sklopom koji jamči paljenje i gorenje bez treperenja. Ugrađuju se na isti način kao i klasične žarulje a predspojna naprava osigurava im 500.000 paljenja. Ove fluokompaktne žarulje mogu zamijeniti klasične žarulje bez potrebe za preuređenjem instalacije ili rasvjetnog mjesta.
LED rasvjeta

Donedavno je ovo bila znanstvena fantastika ali danas se sve više koristi za osvjetljenje naših domova. Svjetlo kako bi se reklo „bez boje i mirisa“ pruža savršenu osvjetljenost prostora.Troši vrlo malo električne struje, a za razliku od ostalih tipova žarulja ima minimalno zagrijavanje, nema UV zračenja, ima malen i kompaktan oblik i nevjerojatno dugi vijek trajanja od 100.000 radnih sati.

LED tehnologija sama po sebi i nije tako nova s obzirom da je riječ o pronalasku iz 60-ih, a izašla je iz istraživačkih laboratorija General Electrica. Rasvjetna tijela LED u principu uopće nisu žarulje, već je riječ o čipu koji emitira svjetlost kad prima električnu struju. Boja svjetlosti ovisi od materijala korištenom u čipu.

Zbog svojih malih dimenzija pružaju neslućene mogućnosti u dizajniranju rasvjetnih tijela, namještaja i općenito osvjetljenja interijera. U svakom slučaju LED žarulja I rasvjeta je budućnost.

Share this post


error: Zabranjeno kopiranje sadržaja! DMD-team!!